PONTURI DE LA SAMSARI: 10 pași pe care trebuie să îi urmezi dacă vrei ca maşina second-hand să fie o investiţie sigură

masina second-hand

Achiziționarea unei mașini second-hand poate fi o investiţie excepţională, sau dimpotrivă o afacere ratată! Trebuie să recunoşti când vorbim de maşini rulate, odată încheiată afacerea, șansele de a-ți recupera banii, dacă mașina nu este conform așteptărilor, sunt minime. Pe de altă parte, știi că poți da lovitura cumpărând o astfel de maşină. Poți intra în posesia unui vehicul bine echipat la capitolul siguranță, pe care nu ţi l-ai permite dacă ar fi să îl achiziţionezi din showroom. Dacă vrei să faci o afacere echitabilă şi să nu transformi cumpărarea maşinii second hand într-o ruletă rusească este nevoie să parcurgi următorii paşi.

 

1. Fă cercetări! Verifică internetul şi extrage review-urile 

Nu te lasă surprins de mirajul unor fotografii şi a unor descrieri geniale realizate de proprietari. Trebuie să recunoaştem că feed-back-ul oferit de alţi potențiali clienți sau de foștii proprietari te pot salva de drumuri inutile. Primul pas pe care trebuie să îl realizezi când vrei să achiziţionezi maşini second hand este să urmăreşti anunţurile online şi forumurile de specialitate. Vei fii impresionat câte ponturi şi câte informații descoperi despre un anumit vehicul. Poţi afla numeroase aspecte legate de maşina pe care doreşti să o cumperi, poate cunoști experienţa unor potenţiali clienţi, sau chiar opiniile unui fost proprietar. Dacă recenziile sunt pozitive, merită să mergi mai departe. În caz contrar, renunţă, caută altă variantă!

 

2. Calculează consumul maşinii!

Trebuie să recunoşti, când vorbim  de maşini rulate, consumul declarat de producător, după un număr de ani, nu mai coincide cu cel real. Vehiculele rulate sunt exploatate în cu totul alte condiții decât cele menționate de producător. Totodată, consumul anual este influențat de vechimea maşinii, de modul în care a fost întreţinută, de calitatea consumabilelor utilizate, de modul de executare a reviziilor. Înainte de a lua o decizie fă un calcul simplu, înmulțind numărul de kilometrii pe care estimezi că îi parcurgi anual şi consumul estimat. Vei putea observa mai bine care este raportul dintre costul mașinii şi bugetul personal. Dacă nu eşti chiar convins de eficiența calculelor,  poţi încerca unul dintre instrumentele speciale care te ajută să vezi mai bine aceste detalii. 

 

3. Descoperă dacă preţul cerut pentru maşina second-hand este cel corect

De cele mai multe ori, prețurile cerute de proprietari care sunt exagerat de mici, pot ascunde anumite probleme majore, care fie necesită investiții ulterioare, fie pun în pericol siguranța personală. Este imperativ, când te întâlneşti cu astfel de situații, să analizezi, mai profund, şi să nu te lași dus de mirajul unui preț foarte mic. Pe de altă parte, nici prețurile exagerate, solicitate doar pentru un brand nu trebuie să fie acceptate. Chiar dacă brandurile sunt din categoria celor de lux, trebuie să se verifici cu atenţie dotările maşinii, anul de fabricaţie, numărul de kilometrii şi starea actuală vehiculului.

 

4. Verifică VIN-ul maşinii 

Pasul de verificare VIN nu ar trebui să fie unul opţional, dacă îţi doreşti ca maşina cumpărată să fie investiţia mult dorită. Dacă te-ai hotărât asupra modelului pe care dorești să îl cumperi solicita vânzătorului să îţi furnizeze o seria de sasiu (numarul de verificare VIN). Acest număr este unic, şi în baza lui poți afla numeroase detalii cu privire la starea mașinii. Cu ajutorul carVertical poți descoperi câţi kilometrii reali are maşina, detalii despre  istoricul de daune sau pretul la care a fost pusă în vânzare de foștii proprietari.

 

5. Nu uita de talon şi cartea de identitate a maşinii 

Dacă în varietatea mare de mașini second-hand, ai descoperit vehiculul  care pare perfect pentru tine, se încadrează în buget şi corespunde descrierii făcute de proprietar, nu ezita să soliciţi şi detalii cu privire la cartea de identitate a maşinii. Acest pas nu trebuie să complice lucrurile, ci este menit să te salveze de drumuri inutile, şi să te ajute să achiziţionezi maşina pe care o doreşti. Trebuie să te asiguri că detaliile furnizate anterior şi numărul VIN indicat de vânzător corespund cu cele de pe documentele autentice. Este doar o modalitate de a te proteja! Nu ştii cu cine discuţi… şi, trebuie să ţii seamă, că numărul de falsificatori şi de samsari este mare. 

 

6. Verifică starea maşinii second-hand la faţa locului

Ok, ai ajuns în stadiul în care te pregăteşti să vezi maşina, şi de ce nu să faci marea afacere! Şi totuşi, când ajungi la faţa locului nu ezita să analizezi cu mare atenţie aspectul vehiculului. Verifică dacă culoarea a suferit, sau nu modificări, dacă sunt deteriorări vizibile ale caroseriei, dacă geamurile sunt ciobite, dar și starea farurilor şi a stopurilor. Analizează cu mare atenție şi interiorul, starea scaunelor, dacă sunt conforme sau nu, starea centurilor şi zonele în care se găsesc airbagurile. Orice urmă de deteriorare a elementelor de siguranţă trebuie să îţi dea de gândit!

 

7. Pedala de acceleraţie, componenta cheie pentru estimarea gradului de uzură

Pedala de acceleraţie este o componente cheie. Îţi poate furniza numeroase informații despre modul în care a fost exploatată maşina. Nu ezita să îi oferi un plus de atenţie. Dacă pedala nu este foarte uzată şi kilometrajul nu indică mai mult de 75.000 km, lucrurile sunt destul de clare şi informaţiile furnizate de vânzător sunt reale. Pe de altă parte, când maşina are peste 160.000 de km şi o pedală aproape nouă, ar trebuie să îţi dea de gândit! Numărul real de kilometri ar putea fii mult mai mare. 

 

8. Starea motorului…o sarcină specializată

Starea de funcționare a motorului este o sarcină foarte delicată, care trebuie realizată cu maximum de seriozitate. Un cunoscător, sau un specialist, îţi poate spune clar de la prima vedere, dacă maşina care prezintă interes necesită investiţii majore ulterioare, sau dacă poate fi utilizată în perioada următoare, în deplină siguranţă. Fără doar şi poate, imediat după achiziţionare, trebuie să te prezinţi la un service specializat şi să realizezi o inspecţie tehnică minuţioasă. 

 

9. Simte maşina!

Dacă ai ajuns în acest punct, este clar, eşti mai aproape de a face o achiziţie! Totuşi, nu ezita să soliciţi proprietarului să îţi permită să porneşti maşina, să o simţi, să o vezi cum se comportă. Lucrurile pe care trebuie să le urmăreşti sunt rapiditatea cu care porneşte, dacă ţeava de eşapament scoate fum la pornire sau când motorul este turat, dacă frâna răspunde la comenzi, cum simţi ambreiajul şi acceleraţia. Se pun în mişcare la prima atingere, sau necesita efort susţinut pentru a pune mecanismele la lucru?

 

10. Solicită un raport VIN complet din partea specialiştilor

Eşti convins că maşina pe care ai văzut-o şi ai testat-o este cea pe care o cauţi, se încadrează în buget şi pare a fi perfectă pentru tine! Şi totuşi, pentru a avea siguranţa că faci alegerea bună, nu ezita să soliciţi specialiştilor un raport VIN  complet. Astfel ai acces la istoricul complet al maşinii. Poţi descoperi toate detaliile cu privire la modul în care maşina a fost vândută şi utilizată, dacă a avut daune majore, ori detalii cu  privire la daunele minore. Istoricul maşinii furnizat de CarVertical te ajută să descoperi date mai importante, cu privire la numărul de proprietari dar şi dacă mașina este înregistrată ca fiind furată şi se găsește în baza de date internațională a poliției pe lista vehiculelor cu probleme. Acesta este ultimul, şi poate cel mai important pas pe care trebuie să îl realizezi pentru a avea garanția că faci o investiție. 

 

De reținut:

  • Achiziționarea unei mașini second-hand poate fi soluția ideală pentru tine.
  • Ia-ţi toate măsurile de protecţie şi urmează în detaliu pașii menționați anterior, așa poți evita înşelătoriile. 
  • Nu uita de seria sasiului (numărul de verificare VIN)
  • Solicită istoricul complet al mașinii, astfel ai acces la toate informațiile şi poți lua decizia corectă cunoscând tot ce trebuie!

 

Preturi Raport Istoric Auto

74.99 Lei

59.99 Lei

PRET PE RAPORT

PONTURI DE LA SAMSARI: 10 pași pe care trebuie să îi urmezi dacă vrei ca maşina second-hand să fie o investiţie sigură 1

54.99 Lei

PRET PE RAPORT

autoDNA

99.99 Lei

PRET PE RAPORT

Află istoricul mașinii prin carVertical

Beneficiază de 20% Discount

verificare serie sasiu istoric auto carvertical

✅Afla ce masina cumperi ✅Verificare VIN – Istoric Auto ✅Afla ce ascunde vanzatorul ✅Primesti raportul instant ✅Verificare VIN la cel mai bun pret prin carVertical

© COPYRIGHT 2021