Rezumat Articol

Ce este Seria de Șasiu sau Seria VIN?

Ce este Seria de Șasiu/Seria VIN?

Numărul de Identificare a Vehiculului, adesea numit Seria VIN sau Serie de Șasiu, este un cod unic care servește ca amprentă pentru fiecare vehicul. Acest cod unic al vehiculului dezvăluie povestea originii vehiculului, marca, modelul și alte detalii esențiale. Dar pentru a înțelege cu adevărat semnificația sa, trebuie mai întâi să aflăm originile sale.

Istoria Seriei de Șasiu

Conceptul unui număr unic pentru vehicule, cunoscut sub numele de Număr de Identificare a Vehiculului, își are originea în mijlocul secolului al 20-lea. Înainte de anii 1980, nu exista un sistem standardizat pentru seriile de șasiu. Fiecare producător avea propriul format, ceea ce ducea la o mulțime de configurații și confuzii.

 • 1954: Începutul Seriei de Șasiu. Producătorii de automobile americani au început să utilizeze serii VIN pentru a identifica vehiculele lor. Totuși, aceste serii VIN timpurii erau complicate și nu aduceau un beneficiu industriei.
 • 1968: A apărut o abordare mai sistematică a seriilor de șasiu. Statele Unite au cerut ca toate vehiculele să aibă o Serie VIN, dar încă nu exista un format standardizat.
 • 1981: Un an semnificativ pentru sistemul Seriei de Șasiu. Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) a introdus formatul standardizat de 17 caractere pe care îl știm astăzi. Acesta a asigurat că fiecare vehicul produs într-un interval de 30 de ani va avea o serie de șasiu unică. Formatul de 17 caractere a fost proiectat pentru a exclude caracterele care ar putea fi confundate, cum ar fi O, I și Q.

Introducerea unei serii de șasiu standardizate a fost mai mult decât o decizie administrativă. A fost un pas pentru a îmbunătăți siguranța publică, pentru a descuraja furtul de vehicule și simplifica procesul de campanii de rechemare a vehiculelor.

Localizarea Seriei VIN

Locatie serie sasiu serie vin

Seria VIN este ștanțată în mai multe locuri strategice pentru a asigura accesibilitatea ușoară pentru diverse scopuri, de la verificări de rutină până la verificări oficiale. Iată unde poți găsi de obicei seria VIN:

 • Autoturisme:
  • Bord: Aceasta este locația cea mai comună. Pe partea șoferului, acolo unde bordul întâlnește parbrizul, seria VIN este afișată proeminent. Este concepută pentru a fi vizualizată ușor din exteriorul vehiculului, permițând verificări rapide fără a intra în mașină.
  • Pragul ușii: Când deschizi ușa de pe partea șoferului, există o etichetă sau o placă pe rama ușii (unde se închide ușa). Aceasta conține adesea seria VIN alături de alte detalii ale vehiculului.
  • Compartimentul motor: În apropierea părții frontale a blocului motor.
  • Documente: Seria VIN este listată și pe documente oficiale, cum ar fi cartea vehiculului, talon și documentele de asigurare.
 • Motociclete:
  • Capul de direcție: Aceasta este secțiunea aproape de locul unde ghidonul întâlnește bicicleta, un loc comun pentru a găsi seria de șasiu a motocicletei.
  • Șina șasiului: De obicei se găsește pe partea dreaptă a motocicletei.
  • Motor: În special pentru modelele mai vechi, seria VIN ar putea fi ștanțată la partea de jos a motorului.

Cunoașterea locului unde să găsești seria VIN este crucială. Fie că ești mecanic, un entuziast al mașinilor, sau cineva care ia în considerare achiziționarea unui vehicul, seria VIN este primul pas în verificarea autenticității și istoricului unui vehicul.

Decodificarea Seriei de Șasiu

decodare serie sasiu serie vin

Seria de Șasiu, deși apare ca o secvență aleatorie de caractere, este un cod complex structurat care dezvăluie o multitudine de informații despre vehicul. Fiecare caracter sau set de caractere în cadrul Seriei VIN are o semnificație specifică. Pentru cei nefamiliarizați cu structura, unelte precum un decodor de Serie VIN pot fi de valoare. Aceste decodoare, disponibile online, pot efectua o interogare a Seriei VIN pentru a furniza informații detaliate despre un vehicul.

PozițieSegmentDescriereExemplu
1-3WMIIdentificatorul Mondial al Producătorului'WAU' indică un Audi fabricat în Germania.
4-8VDSSecțiunea de Descriere a Vehiculului'A21B3' ar putea indica un sedan cu un anumit tip de motor.
9Cifra de ControlUn cod de securitate pentru a valida seria VIN'7' ar putea fi cifra de control pentru o anumită Serie VIN.
10Anul ModeluluiIndică anul modelului vehiculului'L' ar putea reprezenta anul 2020.
11Uzina de AsamblareDezvăluie unde a fost fabricat vehiculul'F' ar putea indica o anumită fabrică din Detroit.
12-17VISNumărul unic atribuit fiecărui vehicul pe măsură ce iese de pe linia de producție'123456' ar fi numărul de secvență.

Decodoare de Serie VIN:

Decodificarea manuală a unei Serii de Șasiu poate fi o sarcină complexă, având în vedere adâncimea informațiilor pe care le conține. Aici intervin decodoarele de Serie VIN. Acestea sunt instrumente concepute pentru a traduce automat codul în informații detaliate despre vehicul.

Există două tipuri principale de decodoare de Serie VIN:

 • Decodoare de Serie VIN gratuite: Aceste instrumente permit utilizatorilor să introducă o Serie de Șasiu și să obțină informații de bază despre vehicul. Aceasta include, de obicei, detalii precum marca, modelul, anul, tipul de motor, și alte atribute standard ale vehiculului.
 • Decodoare de Serie VIN cu plată: Pentru cei care caută informații mai în profunzime, decodoarele de Serie VIN cu plată oferă o viziune cuprinzătoare asupra istoricului vehiculului. Introducând seria de șasiu, utilizatorii pot accesa detalii precum:
  • Kilometrajul de-a lungul timpului.
  • Istoricul accidentelor și reparațiile.
  • Informații despre rechemări.
  • Proprietarii anteriori și schimbările de titlu.
  • Înregistrări posibile de furt.

Decodoarele de Serie VIN cu plată își obțin informațiile din diverse baze de date, asigurându-se că utilizatorii obțin o privire holistică asupra istoricului vehiculului. Aceasta poate fi neprețuită pentru potențialii cumpărători, mecanici și entuziaști care doresc să înțeleagă trecutul unui vehicul în detaliu.

Poziția Germaniei față de interogarea Seriilor de Șasiu

Germania se remarcă prin abordarea sa față de interogarea seriilor de șasiu, reflectând angajamentul său mai larg față de confidențialitatea individuală și protecția datelor. Legislația germană privind protecția datelor, BDSG (Bundesdatenschutzgesetz), implementată în 2018, impune restricții stricte asupra stocării informațiilor personale legate de vehicule. Aceasta include detalii precum kilometrajul sau istoricul accidentelor.

Seria VIN în Mașinile Electrice

Emergența vehiculelor electrice (VE) a adus o schimbare de paradigmă în industria auto. Pe măsură ce vehiculele evoluează, și sistemul de Serie VIN se adaptează pentru a include atributele unice ale acestor vehicule moderne.

 • Adaptarea la Vehiculele Electrice: Structurile tradiționale ale Seriei VIN, care au fost concepute în jurul vehiculelor cu motor cu combustie internă, au fost adaptate pentru a reprezenta vehiculele electrice. De exemplu, anumite caractere din Seria VIN, care ar fi putut indica în trecut mărimea motorului sau tipul de combustibil, acum denotă propulsia electrică. Un exemplu este al șaptelea caracter dintr-o Serie VIN Tesla, unde „E” semnifică faptul că este un vehicul electric.
 • Caracteristicile Distinctive: Pe măsură ce piața se diversifică cu diverse tipuri de vehicule electrice – de la electrice complete la hibrizi plug-in – Seria VIN oferă claritate. Aceasta ajută la distingerea între un vehicul pur electric, un vehicul hibrid sau chiar un vehicul cu celule de combustibil cu hidrogen.
 • Viitorul Seriei VIN: Pe măsură ce lumea auto continuă să se îndrepte către transportul ecologic, sistemul Seriei VIN va cunoaște rafinări ulterioare. Cu introducerea noilor tehnologii, tipuri de baterii și metode de propulsie, Seria VIN va rămâne un instrument crucial în identificarea și categorisirea vehiculelor.

Importanța Seriei de Șasiu

Seria de Șasiu, deși este un simplu șir de caractere, joacă un rol important în lumea auto:

 • Dezvăluirea Furturilor: Introdusă ca un instrument pentru a combate furtul de vehicule, seria VIN unică face dificilă vânzarea vehiculelor furate fără a ridica suspiciuni. De asemenea, ajută poliția în urmărirea și recuperarea vehiculelor furate.
 • Rechemări și Siguranță: Producătorii folosesc seria VIN pentru a identifica vehiculele cu defecte sau probleme. Identificând vehiculele afectate prin seriile lor VIN, producătorii pot emite rechemări, asigurându-se că riscurile potențiale sunt abordate prompt. Aceasta este crucială pentru siguranța publică.
 • Reglementări și Conformitate: Autoritățile folosesc seria VIN pentru a se asigura că vehiculele respectă regulile de import, reglementările de siguranță și standardele de emisii. Este un punct de control care asigură că fiecare vehicul de pe drum îndeplinește standardele necesare.
 • Achiziționare și Verificare: Pentru potențialii cumpărători, mai ales pe piața de vehicule uzate, seria VIN este o resursă neprețuită. Este punctul de plecare pentru verificarea istoricului unui vehicul. O verificare rapidă a Seriei VIN poate dezvălui dacă o mașină a fost implicată în accidente majore, dacă există discrepanțe în istoricul său, sau dacă a fost semnalată pentru probleme potențiale.
 • Asigurare și Evaluare: Companiile de asigurări se bazează pe Seria VIN pentru a determina specificațiile vehiculului, istoricul și factorii de risc potențiali. Ajută la furnizarea de cotații de asigurare precise. În plus, experții în evaluare folosesc Seria VIN pentru a determina valoarea de piață a vehiculului, luând în considerare marca, modelul, anul și istoricul acestuia.

Concluzie

Numărul de Identificare a Vehiculului este un testament al complexității și evoluției industriei auto. Este o legătură între trecutul și prezentul unui vehicul, furnizând informații care variază de la locul său de producție până la starea sa actuală. Pe măsură ce vehiculele continuă să evolueze, incorporând noi tehnologii și adaptându-se la nevoile schimbătoare ale lumii, Seria VIN va rămâne cu siguranță o parte integrală a industriei auto.

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Divulgare Publicitară

Acest website este o resursă online gratuită care își propune să ofere conținut util și funcționalități de comparare vizitatorilor noștri. Noi acceptăm venituri din publicitate de la companiile care apar pe website, iar acestea influențează locația și ordinea în care sunt prezentate brandurile (și/sau produsele acestora) și, de asemenea, afectează scorul care este atribuit. Prezentarea companiilor pe această pagină NU implică aprobarea/suștinerea acestora. Nu prezentăm toți furnizorii de pe piață. Cu excepția cazurilor specificate în mod expres în Termenii și Condițiile de Utilizare, toate declarațiile și garanțiile cu privire la informațiile prezentate pe această pagină sunt înlăturate. Informațiile, inclusiv prețurile, care apar pe acest website pot fi modificate în orice moment.

Ofertă specială carVertical

Profită acum de REDUCERE

119 Lei

49.6 Lei

Ore
Minute
Secunde
5/5

Rating