Comparație carVertical Vs autoDNA

Comparație carVertical Vs autoDNA
Comparație carVertical Vs autoDNA

Dacă până acum 5-6 ani cumpărarea unei mașini second hand se baza puternic pe încrederea dintre cumpărător și vânzător, în ultimii ani, această încredere (care des era trădată) a fost înlocuită de date concrete puse la dispoziție de platforme online care vând acces către istoricul auto al oricărei mașini.

Doi dintre actorii principali ai acestei piețe sunt carVertical și autoDNA, iar astăzi vom compara cele două servicii verificând o serie de vehicule prin intermediul ambelor platforme pentru a vedea cine oferă un set de date mai complet despre fiecare.

Pe lângă volumul datelor vom analiza și costurile implicate, cât de ușor de înțeles sunt rapoartele furnizate și multe, multe altele.

Să începem!

Comparație carVertical Vs autoDNA website

Structura rapoartelor

Prima diferență vizibilă dintre cele două platforme vine din structura rapoartelor pe care le pun la dispoziția clienților. Cei de la carVertical își împart rapoartele în 10 secțiuni diferite, fiecare oferind date ușor de interpretat, utile oricărui cumpărător de mașini second hand.

Astfel avem:

 • Sumar – un set de patru puncte cheie despre mașina verificată;
 • Activitate identificată – prezentarea cronologică a tuturor evenimentelor majore pe care le-au găsit despre mașină;
 • Verificare vehicul furat – o verificare în baze de date oficiale dacă vehiculul este căutat de poliție ca fiind furat;
 • Kilometri parcurși – citiri oficiale ale odometrului împreună cu un grafic al acestora;
 • Întreținere – un program al vizitelor la service sugerat de producător pe care-l puteți compara cu vizitele înregistrate în cartea mașinii ca să vedeți cât de bine a fost întreținută mașina;
 • Daune – istoricul daunelor cu reprezentarea grafică și estimarea costurilor reparațiilor;
 • Preț – prețul la care a fost scoasă mașina în trecut la vânzare;
 • Echipare – lista de echipare din fabrică;
 • Fotografii – set(uri) de fotografii din trecut cu mașina;
 • Listă de verificare – o listă cu daunele cele mai frecvente pentru modelul verificat, plus o listă de verificări clasice la cumpărarea unei mașini deja rulate.

Fiecare punct din raportul carVertical aduce un plus de valoare, lucru care nu se poate spune despre secțiunile rapoartelor autoDNA.

În primul rând, cei de la autoDNA nu oferă secțiuni similare celor denumite „Activitate identificată”, „Întreținere”, „Preț” și „Listă de verificare” de la carVertical. În al doilea rând, din cele 8 secțiuni ale raportului autoDNA, 4 oferă informații ambigue.

De exemplu, secțiunea „Informații utile”, deși are un nume promițător, nu conține nimic altceva decât estimări ale kilometrajului bazate pe modele similare din piață. Practic autoDNA se uită la mașini de aceeași marcă, același model, având aceeași vechime și face o medie estimativă la cât se așteaptă ei să fie odometrul mașinii pe care o verificați. Având în vedere că în raport citirile reale de kilometraj sunt grupate sub o altă secțiune împreună cu informații despre potențialele daune suferite de mașină în trecut, este o decizie ciudată să ofere o secțiune separată, mult mai vizibilă, pentru estimarea kilometrajului.  

Comparație carVertical Vs autoDNA model raport km reali

În cadrul comparațiilor efectuate pentru acest articol am dat și peste mașini care conform autoDNA ar fi trebuit să aibă aproximativ 136.000 km la bord, dar conform datelor carVertical, bazate pe înregistrări din timpul reviziilor sau ale companiilor de asigurări, mașina avea de fapt la bord puțin peste 237.000 km.

Alt exemplu de secțiune ambiguă este cea denumită „Ultimele interogări” în care se poate vedea dacă s-a mai scos de curând prin intermediul autoDNA un raport cu istoricul auto al mașinii verificate. Din nefericire, secțiunea a fost goală la fiecare dintre mașinile verificate de noi pentru întocmirea acestui articol. Și dacă am fi descoperit un raport cu date în acest sens, este greu de imaginat că acestea ar ajuta în vreun fel la luarea unei decizii asupra cumpărării mașinii verificate sau nu.


Cât de complete sunt seturile de date

 • Sumar

Sumarul este vizual și extrem de ușor de înțeles la carVertical. AutoDNA îl prezintă sub formă de tabel, mai greu de parcurs.

Dintr-o privire, la carVertical, vă puteți face o impresie despre mașina pe care o verificați. Primul lucru pe care-l vedeți la începutul oricărui raport sunt patru căsuțe puse pe același rând care oferă informații rapide legate de kilometraj (dacă s-au depistat manipulări de odometru), de furt (dacă mașina este urmărită sau nu de poliție ca fiind furată), de accidente (dacă vehiculul a fost sau nu avariat în trecut) și de utilizări speciale (în principal dacă mașina a fost folosită în regim de taxi sau nu). Sumarul este practic o radiografie a mașinii verificate care vă spune dacă vă merită sau nu atenția.

Cu autoDNA este nevoie să depuneți ceva mai mult efort deoarece vă loviți de un sumar greoi compus majoritar din date care la prima vedere nu vă spun mare lucru. Felul în care este alcătuit acest sumar poate crea confuzie nenecesară, mai ales în rândul consumatorilor novice.

 • Listă echipări standard

Ambele platforme oferă lista completă cu echipările standard din fabrică însoțite de regulă și de o fișă-sumar cu date precum modelul exact al mașinii (inclusiv versiunea comandată), codul motorului, al cutiei de viteze și al transmisiei, generația, codul culorii cu care a ieșit din fabrică, plus multe altele.

 • Verificare furt

Când vine vorba despre verificarea faptului dacă mașina a fost declarată furată sau nu, cele două platforme sunt similare. Și carVertical și autoDNA fac verificări în bazele de date oficiale din aproximativ zece țări, deși cele zece țări nu coincid în totalitate.

Datele principale ale oricărui istoric auto – numărul de kilometrii parcurși și avariile raportate – sunt extrem de diferit prezentate de către cele două platforme.

Dacă autoDNA le grupează sunt tab-ul „Istoricul vehiculului” și le prezintă sub formă de înregistrări cronologice însoțite de grafică minimă, cei de la carVertical au două secțiuni diferite – „Kilometri parcurși” și „Daune” – în care prezintă datele obținute bazându-se puternic de grafică care include modele 3D ale autoturismului cu amplasarea exactă pe caroserie a locului în care s-au raportat daune. Probabil aceste două seturi de date sunt 99% din motivul pentru care se cumpără un raport istoric auto și, surprinzător, aici am găsit și cele mai mari diferențe dintre cei doi lideri de piață.

Comparație carVertical Vs autoDNA model raport daune

În vasta majoritate a rapoartelor, carVertical a oferit mai multe date despre citiri ale odometrului și despre daunele suferite de mașini în trecut. Diferențele în majoritatea cazurilor au fost enorme, culminând cu mașini pentru care autoDNA nu a găsit deloc daune, pe când cei de la carVertical au raportat stricăciuni în trecut de 5.000, 10.000, sau chiar 12.500 de euro. Mai mult, citirile de odometru sunt frecvent mai sărace la autoDNA cu o medie de 2-4 citiri per raport în cazul celor generate pentru acest articol. Am dat de exemplu peste un caz în care autoDNA oferea o singură citire a odometrului din 2019, pe când cei de la carVertical ofereau 19 citiri diferite, cu ajutorul cărora s-a identificat și o potențială fraudare a kilometrajului.

În alt caz, autoDNA nu a oferit decât două citiri de odometru, una din 2019 și a doua din 2021, pe când carVertical a prezentat nu mai puțin de 22 de citiri diferite pornind de la fabricarea autoturismului în 2003 și până în 2022. Același scenariu se repetă și în cazul unui autoturism Volkswagen pentru care raportul autoDNA a avut un singur set de date din 2019, pe când cel de la carVertical dispune de seturi multiple de date care se întind pe zece ani, de la fabricarea vehiculului în 2012 până în prezent în 2022.

Exemplele pot continua. Un singur raport a fost mai complet la autoDNA, platforma găsind 5 instanțe de daune în trecutul unui autoturism, pe când carVertical a returnat informații legate doar de 4 dintre acestea.

Ambele platforme oferă costuri estimative pentru reparații pentru a-și ajuta clienții să înțeleagă gravitatea accidentelor în care a fost implicată mașina.

Prețuri

Comparație carVertical.ro Vs autoDNA.ro preturi

carVertical are o structură de preț unitară – plătești același tarif, o singură dată și ai acces prin cadrul raportului generat la toate bazele de date de care dispun. În plus, au pachete de 20, 50 și 100 de rapoarte, fiind extrem de utile micilor dealeri sau altor clienți business. Beneficiază acum de 20% Reducere carVertical.

La autoDNA, din toate rapoartele scoase pentru întocmirea acestui articol, nici unul nu a venit cu același preț. Mai mult, prețurile diferă și cu 80% și trebuie să plătești separat pentru a accesa baze de date din țări diferite, dacă mașina are înregistrări în acestea. Am găsit ciudat faptul că pentru rapoarte cu o cantitate de informații similară am plătit prețuri diferite care au variat între 107 și 57 de lei – este dificil în acest context să înțelegem clar structura de preț practicată de autoDNA.

Și autoDNA oferă pachete de 2, 4 sau 10 rapoarte, dar ca să le puteți cumpăra trebuie să așteptați să vi se propună acest lucru prin intermediul căsuței de chat de pe site-ul platformei. Noi nu am găsit pe site-ul autoDNA o cale directă de a ajunge la secțiunea de Pachete. Acest lucru poate se datorează faptului că Pachetele sunt disponibile doar printr-un intermediar, ele nefiind disponibile pe autoDNA.ro ci pe auditauto.ro. Prin urmare, la întrebarea dacă autoDNA oferă pachete pentru rapoarte multiple, răspunsul este „și da și nu”. În urma unui procedeu anevoios, derulat pe altă pagină web și doar pe baza unei invitații venite pe chat-ul autoDNA.ro, puteți avea acces la ele.

Cât de ușor de citit sunt rapoartele

La capitolul „user-friendly”, cele două platforme aleg rute complet diferite. Dacă autoDNA prezintă datele într-un mod învechit, fără să pună aproape deloc accent pe grafică sau pe o fluiditate a informației, cei de la carVertical își prezintă rapoartele într-un mod intuitiv, deschizând astfel porțile mai multor categorii de consumatori, în special celor care nu au deloc experiență cu interpretarea unui istoric auto.

Verdictul nostru în acest caz este din nou în favoarea carVertical. Din experiența noastră, autoDNA fac interpretarea datelor mai anevoioasă prin prezența în raport a unor secțiuni ambigue sau prin prezentarea unui cumul de date sterile. În schimb, cei de la carVertical pun la dispoziție un raport bine structurat ale cărui informații curg într-o ordine logică și care poate fi navigat intuitiv. 

Suport clienți

Ambele platforme oferă serviciul de suport clienți, dar cei de la carVertical sunt și aici superiori autoDNA. De ce?

În primul rând, serviciul de asistență clienți al carVertical este disponibil non-stop, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pe când cel de la autoDNA nu este disponibil

Mai mult, secțiunea de întrebări frecvente a carVertical este semnificativ mai informativă decât cea a autoDNA, având până și indicații despre cum puteți solicita banii înapoi în cazul în care sunteți nemulțumiți de raportul primit. Aceste informații nu se regăsesc în secțiunea „Centru de ajutor” a autoDNA.

Valabilitate rapoarte

Ambele platforme urmează aceeași politică și oferă un termen de 60 de zile pentru descărcarea rapoartelor generate. În acest interval de timp le puteți accesa oricând online.

Concluzie: carVertical Vs autoDNA

Ne așteptam ca disputa dintre cele două platforme care oferă date istorice despre autoturisme pe baza codului VIN să fie mai strânsă de vreme ce vorbim despre doi dintre jucătorii cei mai importanți din piață. În realitate, pe lângă o platformă mai prietenoasă și ușor de folosit a celor de la carVertical, am descoperit și că datele oferite de autoDNA au fost mai puțin informative când le-am comparat cu cele generate de carVertical pentru aceleași mașini.

Ne-am lovit de cazuri în care rapoartele carVertical ne-au alertat asupra faptului că unele autoturisme fuseseră avariate și de 4 ori cu daune însumând până la 12.000 euro, dar aceste detalii nu se regăseau deloc în rapoartele autoDNA.

Când ne uităm la citirile de odometru, vitale pentru a depista un kilometraj dat înapoi, autoDNA oferă semnificativ mai puține la număr decât carVertical.

Comparând rapoartele de la carVertical și autoDNA, considerăm serviciul carVertical mai plăcut de folosit și cu o interfață mai primitoare. Mai mult, carVertical a oferit în majoritatea cazurilor și un cumul mai mare de date față de autoDNA când am analizat același set de mașini prin intermediul ambelor platforme. Diferența, din punctul nostru de vedere, este clară în favoarea carVertical care oferă rapoarte mai informative și ușor de parcurs, la un preț mai bun.

Top 3 Rapoarte Verificare VIN ✅ Verificare KM Reali ✅ Verificare Istoric Auto ✅ Verificare Serie Sasiu ✅ Afla ce masina cumperi  ✅ Afla ce ascunde vanzatorul ✅ Primesti raportul instant ✅ Verificare VIN la cel mai bun pret prin carVertical 

© COPYRIGHT 2022