
Diferențele dintre aplicațiile RAROM și carVertical pentru verificarea istoricului unei mașini – avantaje și puncte slabe
Verificarea istoricului auto, prin intermediul unui decodor VIN, va fi probabil inclusă în procedura standard a cumpărării unei mașini second hand foarte curând.
Registrul Auto Român a creat deja o aplicație web prin care acest lucru se poate face automat, în câteva secunde și cu costuri minime. Același serviciu oferit de RAROM este pus la dispoziția clienților și de comercianți privați, carVertical fiind unul dintre decodoarele VIN de top de pe piață.
În cadrul acestui articol comparăm aplicația RAROM cu cea a carVertical ca să aflăm care dintre cele două este mai potrivită în funcție de nevoile dvs. Pentru a putea trage concluzii este necesar să înțelegem în detaliu ce face și mai ales ce NU face fiecare aplicație în parte.
Punctul forte al aplicației Registrului Auto Român este faptul că vă pune la dispoziție un set simplu de date fără să fie nevoie să plătiți nici un leu.
Accesând pagina instituției de web, în partea de sus pe centru, veți regăsi butonul ”Istoric Vehicul”. Apăsați acel buton și vi se va cere să introduceți o adresă de mail plus numărul unic de identificare al mașinii (cunoscut și sub denumirea de VIN). După ce ați introdus detaliile solicitate durează doar câteva secunde până veți primi pe email ”activităţile derulate la RAR şi numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor ITP autorizate), existenţa/valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului, câteva date tehnice şi de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP” , conform site-ului instituției.
Această categorie de informații este denumită ”date generale” și este menită să vă ofere o imagine succintă asupra vehiculului verificat. Pe lângă aceste date veți fi informat și dacă mașina a fost sau nu implicată într-un accident din momentul în care a fost înmatriculată în România. Dacă s-au înregistrat daune veți primi detalii despre ele doar contra sumei de 35 de RON.
Aceste detalii vin sub forma a ceea ce RAROM denumește ”Istoricul de daune”, raport care conține (conform site-ului instituției) următoarele informaţii:
1. Zona de avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă;
2. Intervalul valorii devizului de reparaţie;
3. Intervalul indicaţiei odometrului la data întocmirii devizului;
4. Dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
5. Dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.
Să trecem și la ce NU vă arată aplicația RAROM și anume absolut nici un detaliu din istoricul mașinii înainte ca aceasta să fie înmatriculată în România.
Din această cauză, aplicația RAROM este practic inutilă când vorbim despre verificarea unei mașini importate. Un vehicul rulat 70.000-100.000 km în afara țării poate să fi trecut prin multe incidente de care nu veți avea habar pe baza raportului RAROM. Din nefericire, o bună parte din piața mașinilor rulate din România este alcătuită din autoturisme de import din Germania, Italia, Belgia și chiar America.
Pentru mașini care au rulat exclusiv pe drumurile din România, fiind înmatriculate doar la noi în țară, raporturile Registrului Auto pot fi de mare folos cumpărătorilor de mașini second hand. Datele generale plus Istoricul daunelor pot fi un punct bun de plecare când v-ați decis să cumpărați o mașină și nu mai rămâne decât să îi verificați starea tehnică. Puteți vedea pe loc dacă s-a umblat la kilometraj, dacă vi s-au ascuns daune din trecut, sau dacă sunteți înșelat din punct de vedere al specificațiilor tehnice.
Dar ce ne facem când ne interesează o mașină rulată de import? Aici intervine carVertical.
Raportul oferit de carVertical are două mari avantaje, în special când este comparat cu cel pus la dispoziție de RAROM. Primul este faptul că cei de la carVertical strâng informații despre fiecare mașină verificată din zeci de baze de date aparținând instituțiilor oficiale și private din zeci de țări europene, Rusia, Canada plus America.
Aceste baze de date pot aparține poliției, companiilor de asigurări, service-urilor autorizate, registrelor naționale, caselor de licitații auto plus altor entități care colectează și stochează informații despre autoturisme. Apelând la atât de multe baze de date din peste 25 de țări, raportul carVertical este cât se poate de cuprinzător, făcând posibilă urmărirea istoricului unei mașini peste granițele României. Iar acest lucru este extrem de util dacă vă interesează o mașină deja rulată de import.
Pe scurt, carVertical oferă aceleași date ca RAROM la care adaugă alte informații colectate din zeci de baze de date internaționale.
Informațiile incluse în rapoartele carVertical sunt:
Al doilea avantaj al carVertical este faptul că întreaga platformă este construită pe baza tehnologiei de tip blockchain, ceea ce însemnă că manipularea datelor din raport este practic imposibilă.
La fel ca la aplicația RAROM și cei de la carVertical au automatizat și simplificat procesul de verificare al istoriei unei mașini, astfel încât puteți obține un raport cu datele de mai sus în câteva secunde. Mai mult, dacă nu s-au găsit deloc date asociate codului VIN introdus veți primi credit pentru un raport suplimentar gratuit.
Merită menționat și că spre deosebire de majoritatea decodoarelor VIN de pe piață care vă obligă să cumpărați câte un raport pe rând, carVertical are o opțiune pentru achiziționarea unui pachet de două rapoarte sau a unui pachet pentru afaceri, ambele venind însoțite de reduceri.
Puse unul lângă altul, raportul carVertical este superior celui generat de RAROM. În primul rând, cu carVertical beneficiați de acces la multiple baze de date internaționale, lucru care vă permite să urmăriți evenimentele importante din viața unei mașini, indiferent de țara în care s-au produs – spre deosebire de RAROM care oferă informații doar despre evenimentele înregistrate în România.
Mai mult, raportul carVertical oferă multe alte detalii pe care nu le găsiți în raportul RAROM. Pentru o diferență neglijabilă de preț (aproximativ 20 de lei, în funcție de pachetul ales) obțineți un raport cu informații mai complete generate prin interogarea a zeci de baze de date nu una singură.
Pentru cumpărătorii de mașini second hand funcția gratuită a raportului RAROM este un punct excelent de pornire. Dacă mașina a fost importată, este imperativ să apelați la un decodor VIN precum carVertical pentru a afla informații despre mașină înainte ca aceasta să fi fost înmatriculată în România.
Atât raportul RAROM cât și carVertical sunt cel mai bine folosite împreună cu o inspecție a mașinii la fața locului, preferabil de către un profesionist. Cele două rapoarte vă pot ajuta să eliminați mașinile care au daune ascunse sau kilometrajul dat înapoi, dar nu sunt menite să înlocuiască o inspecție în toată regula în viața reală.
Oferte exclusive
Top 3 Rapoarte Verificare VIN Verificare KM Reali, Verificare Istoric Auto, Verificare Serie Sasiu. Află ce mașină cumperi. Află ce ascunde vânzătorul. Primești raportul instant. Verificare VIN la cel mai bun preț prin carVertical
© Copyright 2025
Divulgare Publicitară
Acest website este o resursă online gratuită care își propune să ofere conținut util și funcționalități de comparare vizitatorilor noștri. Noi acceptăm venituri din publicitate de la companiile care apar pe website, iar acestea influențează locația și ordinea în care sunt prezentate brandurile (și/sau produsele acestora) și, de asemenea, afectează scorul care este atribuit. Prezentarea companiilor pe această pagină NU implică aprobarea/suștinerea acestora. Nu prezentăm toți furnizorii de pe piață. Cu excepția cazurilor specificate în mod expres în Termenii și Condițiile de Utilizare, toate declarațiile și garanțiile cu privire la informațiile prezentate pe această pagină sunt înlăturate. Informațiile, inclusiv prețurile, care apar pe acest website pot fi modificate în orice moment.
Ofertă specială carVertical
Profită acum de REDUCERE
One thought on “Comparație carVertical Vs RAROM Istoric Vehicul”
Carvertical este cel mai prost serviciu oferit vreodată. Nu are nici poze de la asa zisele daune, nici documente, dau au pretenția sa ii creadă oamenii pe cuvânt! Și incurca vinurile mașinilor și inventează vânzări și proprietari aiurea dacă mașină a fost pusa la licitație de 3 ori pentru ca nu s a vândut iar ei scriu ca a avut 3 proprietarii! Niște idioți!