Rezumat Articol

Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi o mașină electrică second-hand

Consultați ghidul nostru pentru cele mai importante aspecte de luat în considerare pentru a asigura o achiziție inteligentă și durabilă.
Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi o mașină electrică second-hand 3

Deși autovehiculele electrice (VE-uri) devin din ce în ce mai populare, majoritatea oamenilor încă le consideră o noutate. Când decideți dacă un VE se potrivește vieții dumneavoastră, cantitatea vastă de informații disponibile despre tehnologie, cum să îl valorificați și ce oferă mărcile mari poate fi copleșitoare.

Pentru majoritatea conducătorilor auto, primul pas în cumpărarea unei mașini electrice la mâna a doua este să se familiarizeze cu posibilitățile și limitele VE-urilor în general, precum și să determine dacă acestea s-ar potrivi sau nu în viața lor de zi cu zi. Acest ghid își propune să simplifice acest proces, oferind o abordare structurată pentru înțelegerea și achiziționarea unei mașini electrice.

La ce să te uiți când cumperi o mașină electrică second-hand?

Tranziția de la autovehiculele tradiționale pe benzină sau diesel la cele electrice poate părea o adevărată provocare. De la costuri inițiale mai mari la cercetări despre dimensiunile bateriilor și adaptarea la încărcările în spații publice sau la domiciliu, există mulți factori de avut în vedere. Iată ce ar trebui să luați în considerare:

Infrastructura de încărcare

Când cumpărați un vehicul electric second-hand, este la fel de important să înțelegeți varietatea soluțiilor de încărcare și să vă organizați în consecință pentru a îmbunătăți semnificativ plăcerea de a deține o astfel de mașină, în special pentru călătoriile lungi. Această cunoaștere asigură că vehiculul electric pe care îl alegeți se aliniază stilului dvs. de viață și nevoilor de călătorie, făcându-l un factor important în procesul de cumpărare.

Ar trebui să știți că, pentru stațiile de încărcare la domiciliu, există două tipuri principale:

  • Încărcătoare de nivel 1: Utilizează o priză standard de casă de 120V, oferind un ritm lent de încărcare, potrivit pentru utilizare peste noapte. Acestea oferă, de obicei, aproximativ 6-8 km de autonomie de încărcare pe oră.
  • Încărcătoare de nivel 2: Necesită o priză de 240V (similară cu cea folosită pentru aparatele mari) și accelerează semnificativ timpul de încărcare, oferind o autonomie de încărcare de aproximativ 35-40 km pe oră. Acestea sunt ideale pentru cei care au nevoie de încărcări mai rapide.

În cazul stațiilor de încărcare publice, disponibilitatea și accesibilitatea lor variază în funcție de locație, dar sunt în creștere rapidă. Diverse aplicații și site-uri web pot ajuta în găsirea opțiunilor de încărcare din apropiere, inclusiv cele care oferă încărcare rapidă. Deși multe stații publice oferă încărcare de nivel 2, există și stații echipate cu încărcare rapidă DC (nivelul 3), capabile să încarce un vehicul electric până la 80% în doar 30 de minute până la o oră.

În plus, atunci când optați pentru o mașină electrică second-hand, trebuie să verificați tipul portului de încărcare pentru a asigura compatibilitatea cu configurația dvs. de încărcare de acasă și tipul predominant de stații de încărcare publică din zona dvs.

Istoricul mașinii

Efectuarea unei verificări VIN este un pas esențial atunci când achiziționați o mașină electrică second-hand, oferind o privire detaliată asupra istoricului autovehiculului. Această verificare dezvăluie informații importante, cum ar fi istoricul accidentelor automobilului, proprietarii anteriori, înregistrările de service, dacă a fost supusă rechemărilor în service, inclusiv pentru întreținerea regulată sau orice reparații majore.

Pentru vehiculele electrice, o verificare VIN poate oferi, de asemenea, informații despre starea și înlocuirea bateriei, care sunt importante pentru evaluarea condiției actuale și a longevității vehiculului. Acest context complet permite cumpărătorilor să ia o decizie mai informată, asigurându-se că sunt conștienți de orice probleme sau preocupări potențiale înainte de finalizarea achiziției.

Durata de viață a bateriei

Deținerea unui autovehicul electric necesită cunoașterea tehnologiei bateriei și întreținerea acesteia pentru a-i asigura longevitatea și performanța.

Dacă decideți să cumpărați VE-ul dvs. second-hand de la un dealer, acesta va putea să vă furnizeze o fișă informativă a bateriei, astfel încât să puteți verifica condiția acesteia (sau capacitatea rămasă) folosind sistemul de infotainment al mașinii.

Există, de obicei, două indicatoare care trebuie verificate:

  • SoH (starea de sănătate), care reprezintă capacitatea bateriei pe termen lung; diferite autovehicule vor afișa acest lucru în diverse moduri, inclusiv utilizarea de bare.
  • SoC (starea de încărcare) se referă la încărcarea pe termen scurt și autonomia asociată, care poate varia de la o zi la alta și este influențată de o varietate de factori, cum ar fi temperatura, condițiile drumului și comportamentul șoferului. În general, la 100% SoC, va fi dată autonomia în kilometri.

Bateriile moderne pentru VE, predominant din litiu-ion, sunt apreciate pentru densitatea lor energetică ridicată și durata de viață extinsă, care în general se întinde între 8 și 10 ani, deși acest lucru poate fluctua cu variațiile de utilizare și întreținere. Acest aspect este deosebit de relevant atunci când se iau în considerare VE-urile second-hand, deoarece degradarea bateriei progresează în mod natural în timp, reducând treptat autonomia totală a vehiculului.

Pentru potențialii cumpărători de VE-uri second-hand, înțelegerea condiției și istoricului bateriei este esențială, deoarece are un impact direct asupra duratei de viață utile rămase a mașinii și a valorii sale generale.

Starea bateriei (Battery tracker)

Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi o mașină electrică second-hand 4

Un tracker de baterie este un instrument sau o aplicație sofisticată, proiectată pentru a monitoriza și raporta starea și performanța bateriei VE-ului în timp. Aceste instrumente pot oferi informații valoroase despre modelele de încărcare, ratele de degradare și starea generală a bateriei.

Cunoasterea statusului bateriei poate ajuta la identificarea momentelor în care să ajustați modelele de utilizare pentru a prelungi durata de viață a acesteia.

Anumite mașini electrice, inclusiv unele modelele Tesla, sunt deja echipate cu o funcționalitate similară unui tracker de baterie, numită „battery health”, care monitorizează și raportează starea bateriei.

Conceptul din spatele includerii unor astfel de date în rapoartele generate de decodoarele VIN este acela de a îmbunătăți transparența și fiabilitatea informațiilor disponibile pentru potențialii cumpărători. Având acces la informații detaliate despre starea bateriei în rapoartele istoricului automobilului, aceștia pot lua decizii mai informate despre condiția și valoarea acestuia, rezultând într-un proces de cumpărare mai sigur și mai încrezător și la o piață a mașinilor electrice second-hand mai transparentă și fiabilă.

Includerea datelor detaliate despre starea și performanța bateriei în rapoartele istoricului autovehiculului oferă, de asemenea, o imagine mai clară a condiției unui automobil electric dincolo de metrici tradiționale precum kilometrajul sau istoricul accidentelor. Acest lucru permite potențialilor cumpărători să evalueze mai bine cheltuielile viitoare legate de înlocuirea sau întreținerea bateriei.

Garanția auto și a bateriei

Acordați o atenție specială garanției bateriei, care acoperă de obicei până la 8 ani sau o limită specifică de kilometraj, protejând împotriva pierderii semnificative de capacitate.

De exemplu, Tesla oferă în mod tipic o garanție de 4 ani sau 80.000km, în funcție de ce survine mai întâi, cu bateria acoperită pentru 8 ani sau între 160.000km și 192.000km, variind în funcție de model. În contrast, modelele mai vechi BMW i3 erau susținute de o garanție a producătorului de 3 ani, în timp ce mărci precum MG oferă o garanție de 7 ani. Prin urmare, este important să verificați detaliile specifice ale garanției automobilului pe care îl luați în considerare.

Aspectul general

Indiferent dacă achizitionați o mașină nouă sau una second-hand, este important să inspectați exteriorul acesteia pentru orice semne de deteriorare sau uzură, inclusiv lovituri, zgârieturi sau ciobituri de vopsea, care ar putea sugera accidente anterioare sau întreținere deficitară.

În interior, căutați semne de uzură excesivă, cum ar fi scaune uzate, componente ale tabloului de bord deteriorate sau controale defecte, deoarece acestea pot indica cât de bine a fost îngrijită mașina.

La fel ca vehiculele tradiționale cu motor cu combustie internă (ICE), mașinile electrice împărtășesc, de asemenea, componente precum suspensia, direcția și frânele. Vă sfătuim să le verificați împreună cu un mecanic.

Prima achiziție a unui autovehicul electric second-hand

După ce v-ați decis asupra mașinii electrice second-hand, obținerea celei mai bune oferte, înțelegerea detaliată a achiziției și încheierea corectă a vânzării implică mai mulți pași.

Dacă acesta este primul dvs. automobil electric, vă recomandăm următoarea abordare structurată pentru a naviga eficient acest proces:

1. Evaluați-vă necesitățile

Când discutăm de achiziționarea unui vehicul electric pentru nevoile dvs., este important să înțelegeți obiceiurile dvs. zilnice de condus și cerințele de autonomie.

Luați în considerare distanța medie pe care o parcurgeți în fiecare zi și dacă autonomia bateriei VE-ului poate să susțină rutina dumneavoastră fără reîncărcări frecvente. În plus, dimensiunea, stilul și caracteristicile specifice ale vehiculului au roluri semnificative în decizia dumneavoastră.

Fie că aveți nevoie de o mașină compactă pentru deplasarea în oraș, un vehicul mai mare pentru nevoile familiei, sau caracteristici tehnologice specifice pentru confort și siguranță, aceste considerații vă vor ajuta să vă restrângeți opțiunile pentru a găsi modelul ideal de VE la mâna a doua.

2. Informați-vă cu atenție

Mașinile electrice second-hand vin cu propriul set de considerații; prin urmare, este esențial să explorați și să comparați diferite modele de pe piață.

Evaluarea autonomiei de conducere a mai multor modele, cum ar fi Nissan Leaf, Tesla Model S, Chevrolet Bolt sau BMW i3, este importantă pentru a confirma că îndeplinește cerințele dvs. zilnice, de la distanțele de călătorie cu o singură încărcare până la eficiența generală. Mai mult, înțelegerea specificațiilor acoperirii garanției, atât pentru baterie cât și pentru autovehicul, este esențială pentru evaluarea fiabilității și suportului pe termen lung al potențialului dvs. de achiziție a unui VE second-hand.

Aceste considerații oferă împreună o bază solidă pentru a lua o decizie informată pe piața masinilor second-hand. În plus, vă recomandăm să luați în considerare avantajele și dezavantajele cumpărării de VE-uri second-hand pe care le-am enumerat mai jos:

AVANTAJELE cumpărării de VE-uri second-handDEZAVANTAJELE cumpărării de VE-uri second-hand
Costurile inițiale mai scăzute le fac mai accesibile.Bateria s-ar putea să fie degradată, reducând potențial autonomia.
Cea mai mare parte a deprecierii a avut deja loc, oferind o valoare mai bună.Cele mai recente caracteristici tehnologice și îmbunătățiri pot lipsi.
Contribuie la sustenabilitatea mediului prin prelungirea ciclului de viață al autovehiculului.Garanția rămasă poate fi limitată, oferind o protecție mai mică pentru reparațiile viitoare.
Adesea disponibile pentru achiziție imediată, evitând liste de așteptare.Selecția poate fi limitată în ceea ce privește modelele, culorile și caracteristicile.
Mai multe informații despre fiabilitatea și performanța pe termen lung de la proprietarii existenți.Risc de moștenire a problemelor nedivulgate de la proprietarul anterior.

Analizând cu atenție acești factori veți putea lua o decizie bine informată, adaptată preferințelor și stilului dvs. de viață.

3. Gestionați-vă eficient bugetul

Înțelegerea costului total de proprietate pentru un automobil electric second-hand implică mai multe componente cheie.

Prețul inițial de achiziție poate varia semnificativ în funcție de model, an, condiție generală și alte caracteristici. În mod tipic, gama de prețuri pentru VE-uri second-hand poate varia de la 9.000 € pentru modelele mai vechi cu kilometraj mare până la peste 45.000 € pentru modelele recente, premium, cu kilometraj scăzut și caracteristici avansate.

Pe lângă prețul de achiziție, potențialilor cumpărători li se recomandă să exploreze stimulentele regionale, ecobonusuri, creditele fiscale sau reducerile disponibile pentru achizițiile de VE, deoarece acestea pot reduce semnificativ costul.

Mai mult, este recomandat să se considere beneficiile financiare pe termen lung; acestea includ economii la combustibil (deoarece încărcarea unui VE costă, în general, mai puțin decât alimentarea unui vehicul tradițional cu benzină), dar și cheltuielile de întreținere reduse datorită numărului mai mic de componente mecanice în mașinile electrice.

Recunoașterea și evaluarea acestor elemente vor oferi o înțelegere cuprinzătoare a investiției reale implicată în achiziționarea unui autovehicul electric second-hand și vor ajuta la planificarea finanțelor în consecință.

4. Mergeți la un test drive

Testarea mașinii este un alt pas important în procesul de cumpărare, oferind perspective valoroase dincolo de specificații și recenzii. Testând mai multe modele de VE-uri second-hand, puteți compara cum fiecare îndeplinește nevoile specifice în termeni de performanță, confort și compatibilitate cu stilul dvs. de viață.

Experiența accelerării, manevrabilității și frânării unui vehicul electric second-hand este esențială pentru evaluarea performanței sale. VE-urile oferă în mod tipic un cuplu instantaneu, ceea ce creează o experiență de condus unică, distinctă de cea a motoarelor cu combustie clasice. În plus, efectuarea unui test drive cu o mașină second-hand vă permite să examinați îndeaproape sistemele de frânare regenerativă, observând influența lor asupra dinamicii de condus a vehiculului și eficienței energetice.

Un alt motiv pentru a face un test drive este că aveți șansa de a verifica confortul scaunelor, spațiul din cabină și ergonomia, care sunt importante pentru o experiență plăcută de condus. De asemenea, permite testarea sistemului de infotainment, conectivității și tehnologiei de asistență pentru șofer pentru a vă asigura că sunt conforme cu standardele dvs. și ușor de utilizat.

În final, puteți evalua cum fiecare model de autovehicul electric se potrivește cu rutinele dvs. zilnice, fie că este vorba de deplasări scurte sau călătorii lungi.

5. Negociați

Acesta este un pas important atât pentru mașinile noi, cât și pentru cele second-hand, deoarece stabilește baza pentru o negociere informată. Începeți cu o cercetare amănunțită a pieței pentru a înțelege prețul corect pentru modelul ales. 

Luați în considerare orice stimulente pentru VE-uri disponibile care ar putea reduce costul total. Negociați pentru extra-uri, cum ar fi echipamentele de încărcare sau planurile de garanție extinsă, pentru a fi incluse în vânzare la un tarif redus sau ca parte a pachetului.

6. Finalizați vânzarea prudent

Înainte de a semna orice, revizuiți cu atenție toate documentele, inclusiv factura de vânzare, informațiile despre garanție și orice acorduri cu dealerul. Continuați cu procesul de înregistrare a vehiculului în localitatea dvs., care poate implica furnizarea dovezii asigurării, permisul de conducere și plata oricăror taxe relevante. Amintiți-vă că unele state oferă beneficii pentru proprietarii de VE, inclusiv România, unde Guvernul alocă o subvenție generoasă de 10.000 € celor care vor să își cumpere o mașină 100% electrică.

Asigurați-vă că talonul este corect transferat în numele dumneavoastră pentru a stabili oficial proprietatea.

Indiferent dacă achizitionați o mașină nouă sau second-hand, obiectivul rămâne același: să obțineți cele mai bune condiții posibile care să corespundă nevoilor și bugetului dumneavoastră, asigurându-vă în același timp că mașina este echipată pentru a vă servi pe termen lung. Această abordare este deosebit de relevantă pe piața mașinilor second-hand, unde înțelegerea istoricului vehiculului și asigurarea că acesta îndeplinește standardele dumneavoastră sunt de cea mai mare importanță.

Concluzie

Este reconfortant să aflăm că achiziționarea unei mașini electrice second-hand urmează un proces nu atât de diferit față de cel al obținerii oricărui autovehicul tradițional, cu câțiva pași suplimentari, cum ar fi instalarea unei stații de incarcare la domiciliu și familiarizarea cu bateriile electrice.

Pentru cei care se întreabă care este cea mai bună modalitate de a cumpăra o mașină electrică la mâna a doua și caută cele mai bune opțiuni, am elaborat acest ghid pentru a vă ajuta în luarea unei decizii informate. Sperăm că l-ați găsit util în navigarea călătoriei dvs. către mobilitatea electrică.

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Divulgare Publicitară

Acest website este o resursă online gratuită care își propune să ofere conținut util și funcționalități de comparare vizitatorilor noștri. Noi acceptăm venituri din publicitate de la companiile care apar pe website, iar acestea influențează locația și ordinea în care sunt prezentate brandurile (și/sau produsele acestora) și, de asemenea, afectează scorul care este atribuit. Prezentarea companiilor pe această pagină NU implică aprobarea/suștinerea acestora. Nu prezentăm toți furnizorii de pe piață. Cu excepția cazurilor specificate în mod expres în Termenii și Condițiile de Utilizare, toate declarațiile și garanțiile cu privire la informațiile prezentate pe această pagină sunt înlăturate. Informațiile, inclusiv prețurile, care apar pe acest website pot fi modificate în orice moment.

Ofertă specială carVertical

Profită acum de REDUCERE

119 Lei

49.6 Lei

Ore
Minute
Secunde
5/5

Rating