Cum să găsești mașina potrivită pentru tine

Cum să găsești mașina potrivită pentru tine​

Cumpărarea unei mașini se află, pentru unii, în topul achizițiilor costisitoare pe care le va face de-a lungul vieții, după alegerea unei locuințe.

Cu atâtea autoturisme disponibile pe piață și cu noile modele introduse in fiecare an, să cauți mașina potrivită pentru tine poate deveni o adevarată corvoadă. Așadar, cum poți alege cea mai bună mașină pentru tine?

Sunt mulți factori pe care trebuie să îi iei în considerare după ce te-ai decis că vrei să achiziționezi un autoturism.

1. Gândește-te pentru ce ai nevoie de o mașină

Pe lângă faptul că automobilul este cel mai confortabil mijloc de transport, e important să ai o abordare practică atunci când ești în căutarea mașinii potrivite pentru tine. Intenționezi să cumperi o mașină cu care să mergi pe munte? Atunci un Audi A4 all-road sau un Subaru poate fi mașina ideală pentru un off-road în weekend. Ai o familie numeroasă și o mașină clasică nu e încăpătoare? Te-ai gândit la Skoda Kodiak care are 7 locuri?

Cauți mașina potrivită pentru a deschide o afacere pe 4 roți? Pentru această categorie, trebuie să iei în considerare alte considerente precum spațiu, posibilitatea de a adapta autovehiculul la nevoile de business etc. Unii primesc recomandări de la prieteni sau cumpără ceva care le atrage atenția prin design elegant. Alții sunt loiali unui brand și cumpără doar modele din catalogul mărcii preferate, renunțând uneori la anumite caractersitici care erau pe wishlist din considerente de brand.

Da, s-ar putea ca goana după mașina potrivită să fie în unele cazuri un proces care durează și câteva luni.

2. Mașina potrivită să fie nouă sau second-hand?

Mașina potrivită e nouă sau second-hand? Este probabil ca bugetul tău să joace un rol important în decizia de cumpărare, dar merită să ne amintim că ambele metode au avantajele lor. Achiziținarea unei mașini noi înseamnă că vei beneficia de garanția producătorului, care ar trebui să dureze cel puțin 3 ani. De asemenea, poți cere ca mașina să aibă anumite ajustări după gusturile și nevoile tale.

Pe de altă parte, prin achiziționarea unei mașini second-hand vei economisi mai mulți bani și, dacă ai noroc, poți găsi un autoturism la mâna a doua bine întreținut și care consumă puțin.

3. Bugetul contează

Pentru majoritatea cumpărătorilor de mașini, banii reprezintă factorul decisiv suprem, deci asigură-te că ai o idee clară a bugetului înainte de a începe să îți faci orice plan. Atlfel, s-ar putea să nu găsești niciodată mașina potrivită. Acest lucru poate implica fie cunoașterea sumei totale pe care ți-o poți permite, fie, dacă cumperi cu finanțare, suma pe care o poți cheltui în fiecare lună.

Odată stabilit bugetul, nu uita că trebuie să iei în considerare si costurile asociate unei mașini: RCA, costul combustibilului, taxele și asigurările… ca să nu mai vorbim de service – toate ar putea avea un impact semnificativ asupra bugetului.

4. Dimensiunea mașinii

Mărimea contează atunci când vorbim despre mașini. Începe prin a răspunde la o întrebare simplă: de câte locuri ai nevoie în mașină? De ce să cumperi un o mașină de 7 locuri dacă folosești maximum 5? Oricât de evident ar părea, verifică lungimea oricărei mașini pe care o ai în vedere. S-ar putea să fii limitat de garajul sau strada pe care locuiești. Și nu subestima cât de greu poate fi să găsești un loc de parcare pentru o mașină mare în orașele din ce în ce mai aglomerate de astăzi (dacă ești din București și stai în Popești Leordeni, Militari sau Tei știi despre ce vorbesc).

5. Benzină, motorină, electrică sau combustibili alternativi?

În timp ce unele mașini sunt disponibile doar cu un motor pe benzină, cum ar fi Mazda3, majoritatea producătorilor oferă motoare pe benzină și diesel, în timp ce modelele hibrid ușor, hibrid, hibrid plug-in și electric devin din ce în ce mai frecvente și pot fi o alegere excelentă, în special dacă vei conduce mai mult prin oraș.

De regulă, dacă parcurgi mai puțin de 20.000 km/ an, mașina potrivită ar trebui să fie pe benzină. Mașinile diesel sunt mai costisitoare decât cele pe benzină și va trebui să parcurgi destul de mulți kilometri pentru a face diferența în ceea ce privește economiile de combustibil.

În orice caz, trebuie să te gândești ce trasee vei parcurge cu mașina. Dacă ești adeptul călătoriilor scurte, un diesel nu este probabil mașina potrivită, deoarece motoarele diesel trebuie să funcționeze cu viteză în mod regulat pentru a arde funinginea care se adună în filtrul de particule diesel (DPF) – posesorii de Mazda CX5 îți pot spune din proprie experiență. Dacă optezi pentru un motor diesel și nu ții cont de sfatul de mai sus, s-ar putea ca la primul concediu să descoperi că ai DPF-ul blocat și cu o factură pe măsură pentru reparații.

Dacă mașina potrivită pentru tine înseamnă economie mai bună și emisii mai mici, atunci un motor diesel cu asistență hibridă ușoară ar putea fi o alegere bună.

De asemenea, pentru călătorii mai scurte unul dintre cele mai recente modele hibride plug-in ar putea fi o alegere viabilă dacă ai acces la puncte de încărcare. Un număr mare de modele PHEV, cum ar fi BMW 330e și Volvo XC90 Recharge T8, pot fi acționate cu energie electrică pentru aproximativ 30-50 km, în funcție de modul în care le conduceți, o gamă care poate fi adesea suficientă pentru a acoperi navetele mai scurte. 

6. Verifică istoricul mașinii

Vânzătorii de mașini second-hand de multe ori nu doresc să dezvăluie cumpărătorilor fapte importante. De exemplu, se estimează că cel puțin 30-50% din mașinile second-hand sunt vândute dupa manipularea odometrului. În Europa, 1 din 6 mașini la mana a doua listate la vânzare a fost implicata intr-un accident, asa cum reiese din datele carVertical. Crezi că ai găsit mașina potrivită? Comandă un istoric al mașinii și află tot ce trebuie să știi despre automobil înainte de a face plata.

Verificarea seriei de șasiu a mașinii va arăta dacă o mașină are rate restante sau a fost furată sau anulată anterior de o companie de asigurări. Îți recomandăm să verifici astfel orice potențială achiziție, în special dacă este oferită de un vânzător privat sau puteți risca să ți se confiște mașina. Ai grijă la opțiunile foarte ieftine, de obicei găsite online, deoarece companiile din spatele lor nu au de multe ori acces la aceleași baze de date de informații.

Verificarea VIN poate spune tot ceea ce a fost documentat vreodata despre vehicul. De exemplu, poți afla tot ce trebuie să știi despre datele vehiculului: marca, modelul, tara și data de fabricare, puterea motorului, caroseria, combustibilul sau tipul de transmisie etc.

Istoricul vehiculului: kilometraj real, dacă a avut accidente, dacă a fost furaă, informații despre inspecții tehnice sau proprietari anteriori, țările în care vehiculul a fost înmatriculat etc., poze ale masinii din diferiti ani.

Pentru a găsi mașina potrivită poate fi un proces anevoios, dar gândește-te că sunt multe persoane care se confruntă cu aceiași problemă. Începe prin a-ți schița un plan ținând cont de sfaturile de mai sus și cu siguranță îți vei restrânge aria de căutare și vei fi mai aproape de următoarea ta mașină!

Top 3 Rapoarte Verificare VIN ✅ Verificare KM Reali ✅ Verificare Istoric Auto ✅ Verificare Serie Sasiu ✅ Află ce mașină cumperi  ✅ Află ce ascunde vânzătorul ✅ Primești raportul instant ✅ Verificare VIN la cel mai bun preț prin carVertical 

© COPYRIGHT 2023

Divulgare Publicitară

Acest website este o resursă online gratuită care își propune să ofere conținut util și funcționalități de comparare vizitatorilor noștri. Noi acceptăm venituri din publicitate de la companiile care apar pe website, iar acestea influențează locația și ordinea în care sunt prezentate brandurile (și/sau produsele acestora) și, de asemenea, afectează scorul care este atribuit. Prezentarea companiilor pe această pagină NU implică aprobarea/suștinerea acestora. Nu prezentăm toți furnizorii de pe piață. Cu excepția cazurilor specificate în mod expres în Termenii și Condițiile de Utilizare, toate declarațiile și garanțiile cu privire la informațiile prezentate pe această pagină sunt înlăturate. Informațiile, inclusiv prețurile, care apar pe acest website pot fi modificate în orice moment.

Reducere Exclusivă carVertical

20% Reducere pentru toate rapoartele